Bouillabaisse

vinga-deli-recept-bouillabaisse-fransk-fisk-soppa.jpg

Ingredienser saffransmajonnäs: 2,5 dl rapsolja, 1 msk dijonsenap, 1 st ägg, 0,5 klyfta vitlök, 15 g saffran, salt och peppar 

Mixa ihop ägg och dijonsenap, tillsätt oljan i en fin stråle och mixa till önskad konsistens. Smaka av med saffran, salt och peppar efter smak. Ställ kallt tills soppan är klar.

Ingredienser till soppan (4 personer): 8 st blåmusslor, 400 torskfilé, 1 st  gul lök, 2 st morot, 0,5 st  purjolök, 0,5 st fänkål, 1 st röd paprika, 8 dl fiskbuljong, 2 msk tomatpuré, 0,5 tsk timjan, salt, peppar.

Hacka löken, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fänkålen. Ta bort kärnhuset i paprikan och skär i bitar. Fräs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de får färg.

Tillsätt fiskbuljong, tomat och timjan. Koka upp och låt koka sakta i ca 10 minuter. Lägg i den nedskurna fisken. Ett par minuter senare är det dags för musslorna.Smaka ev. av med salt och peppar. 

Värm upp soppan, men låt inte koka efter du har lagt i musslorna, de blir sega av att koka. Garnera gärna med någon grön ört och servera med saffransmajonäsen.

Föregående
Föregående

Laxsallad

Nästa
Nästa

Bakad torsk med vitvinssås